Sklený vrch - Bednár, Alfonz (Hviezdoslavova knižnica, 1968)
Výber z próz, filmových scenárov a autobiografických textov Alfonza Bednára sa zameriava na obdobie päťdesiatych a šesťdesiatich rokov, v ktorých mal Bednár mimoriadne tvorivé obdobie a bol čitateľom najbližšie. Kniha zároveň zohľadňuje aj jeho tvorbu pre film. Z kongeniálnej spolupráce s režisérom Štefanom Uhrom, kameramanom Stanislavom Szomolányim a skladateľom Iljom Zeljenkom vzišlo uznanie slovenskej filmovej tvorby doma a aj v zahraničí. Film Organ (1964) získal osobitnú cenu poroty na festivale v Locarne, Slnko v sieti (1962) sa považuje za iniciačné dielo česko-slovenskej novej vlny.