Slepé mravce - Pinilla, Ramiro (Štafeta, 1974)
Na skalnatom severošpanielskom pobreží neďaleko osady La Galea stroskotá za nočnej búrky anglická loď s nákladom uhlia. Rodina Sabasa Jáuregiho tak ako aj ostatní dedinčania vyvinie nadľudské úsilie, aby nazbierala fúru uhlia. Celé dva dni a noci žijú členovia rodiny ako v mátožnom sne, plní strachu a obáv, posadnutí túžbou získať zadarmo vzácne palivo..