Smoliar Toomas - Mänd, Heljo (Mladé letá, 1979)
Toomas chodí do 8 triedy, učenie mu nerobí problémy, preto sa občas na niektorej hodine nudí a vtedy vymýšľa všelijaké šibalstvá. Autorka rozpráva o živote detí veľmi príťažlivo, zaujímavo a s humorom, aký majú mladí čitatelia radi...