Somárikove pamäti - Ségur, Comtesse; Halenár, Vladimír; Jankovičová, Naďa Rappensbergerová (Bratislava Mladé letá, 1971)
Môj malý pán, boli ste síce ku mne dobrý, ale zväčša ste sa vyjadrovali o nás somároch s pohŕdaním. Aby som vám lepšie ukázal, aké somáre sú, napísal som a ponúkam vám tieto Pamäti. Uvidíte, drahý môj malý pán, ako so mnou s úbohým somárom, a s mojimi kamarátmi somármi, somárikmi a mulicami ľudia nespravodlivo zaobchádzajú. Uvidíte, že sme veľmi duchaplné zvieratá a že máme veľa výborných vlastností. Uvidíte aj to, aký som bol v mladosti zlý a ako som bol za to potrestaný a nešťastný, ako ma ľútosť zmenila a vrátila mi priateľstvo mojich kamarátov a pánov. Keď si prečítate túto knižku, namiesto: hlúpy ako somár, nevedomý ako somár, tvrdohlavý ako somár, poviete: duchaplný ako somár, učený ako somár, poslušný. A tak vy a vaši rodičia budete na tieto pochvaly pyšní. I - á, môj dobrý pán. Prajem vám, aby ste sa nepodobali vášmu vernému služobníkovi, akým bol v prvej polovici života.
Pre čitateľov od 9r
Keywords: deti -- príbehy o zvieratkách; Beletria nad 10 rokov