Spoločník - Grisham, John 1955-; Böhmerová, Ada 1947- (Bratislava Ikar, 2009)
Kyle McAvoy vyrastal v malomestskej právnickej kancelárii svojho otca v Yorku v štáte Pennsylvánia. Ako vynikajúceho študenta ho zvolili za šéfredaktora Yaleského právnického časopisu a čakala ho budúcnosť s neobmedzenými možnosťami.
Lenže Kyle v sebe nosí tajomstvo - epizódu zo študentských čias, na ktorú sa pokúša zabudnúť. To tajomstvo sa však dostane do pozornosti nesprávnych ľudí a Kyle je nútený nastúpiť na miesto, ktoré nechce, hoci o ňom väčšina absolventov práva môže iba snívať.
Tri mesiace po odchode z Yale sa Kyle stane pridruženým advokátom najväčšej právnickej firmy na svete. Je nútený klamať, kradnúť a zúčastniť sa na operácii, za ktorú mu hrozí väzenie i smrť.
Román zaľudňuje nezabudnuteľná škála postáv, či priam zloduchov. Je medzi nimi Baxter Tate ľ apanážou z kapitálových fondov rozmaznávaný narkoman a pravdepodobný aktér znásilnenia, ale aj Dale ľ atraktívna, no zdanlivo chladná niekdajšia učiteľka matematiky, ktorá sedí s Kyleom v jednej kancelárii. Román je plný zápletiek a dejových zvratov, vďaka ktorým sa Grisham stal najpopulárnejším rozprávačom na svete ľ túto jeho reputáciu plne potvrdzuje aj dielo SPOLOČNÍK.
Keywords: KRIMI , ROMAN