Stanley hľadá Livingstona - Hetmann, Frederik (Klub mladých čitateľov, 1985)
Aj keď Afrika patrí k najstarším kolískam ľudskej civilizácie, tento čierny kontinent bol až do devätnásteho storočia neznámy, neprebádaný, plný bielych škvŕn. Európania sa len postupne a veľmi váhavo púšťali dovnútra kontinentu, kde neraz riskovali nielen zdravie, ale aj život.