Statky - zmätky - Tajovský, Jozef Gregor (Tatran, 1973)
"Šťastie sa neskrýva v majetku, ale v láske. Pre niektorých sú však "statky" ľ majetky a vidina veľkého bohatstva na prvom mieste. Dohadovanie pre všetky strany "výhodného"" sobáša so sebou prináša smutno-smiešne situácie a poukazuje na to, ako posadnutosť hromadením majetku ničí medziľudské vzťahy.