Straka nekradne - Tužinský, Ján; Slezáček, Branislav (Bratislava Mladé letá, 1987)
Renomovaný spisovateľ Ján Tužinský napísal v časoch svojej mladosti príbeh pre deti Straka nekradne, ktorý je svojimi humánnymi a morálnymi hodnotami aktuálny pre všetky generácie detí. Peter Straka je chlapec, ktorý sa nešťastnou náhodou dostal na invalidný vozík. Nejde však o sentimentálny či smutný príbeh. Naopak, Peter je družný, veselý, obklopený priateľmi, ako sú dobrácky Eguš, plný životnej múdrosti a pochopenia, výmyselník Bernát, každým okrikovaný malý Šubin, neúspešný lovec rakov Juzík, či nesmelá Zuzka. Peter so svojimi priateľmi prežíva prázdniny plné dobrodružstva a napätia. S pomocou dvojice majstrov-hodinárov Hradíleka a Stružku sa im podarí opraviť vežové hodiny, a tým prekvapiť celé mestečko. Napokon sa vďaka priateľom Peter prestane báť rozhodujúcej operácie, ktorá mu má zlepšiť zdravotný stav. Prekoná sám seba, aby nesklamal kamarátov, aby ich posmelil vo viere, že všetko dobre dopadne. Pôsobivosť knižky zvýrazňujú milé ilustrácie Martina Kellenbergera.
Pre čitateľov od 11 rokov. Ilustr. na front.
Keywords: dobrodružný príbeh; Beletria nad 10 rokov