Strakonický dudák - Tyl, Josef Kajetán; Beran, Zdeněk (Tatran Bratislava, 1977)
Dudák Švanda by o sebe rád oženil s Trnkovic Dorotkou, ale pre Starého Trnku JE Švanda prilis Chudý ženích. Švanda SA TEDA rozhodne, ze si na svadbu zarobí hraním na gajdy, ale aj tak na dohovaranie priatela Kalafuny. Švandová Matka, víla Rosava, chce svojmu synovi pomoci. Očarí jeho gajdy Švanda sa stáva úspešný dokonca ho pozvú robiť kráľovského paláca, ABY uzdravil princeznú Zuliku. Nakoniec mu pomáha AZ jeho Priateľ Kalafuna a Dorotka
Keywords: rozprávka -- divadelná hra; Beletria nad 10 rokov