Strieborný vietor - Šrámek, Fráňa (Čitateľské stupne, 1982)
Strieborný vietor je symbol čistej nepoškvrnenej lásky k životu, vyjadruje citový a zmyslový život generácie na prelome storočia a rokov po prvej svetovej vojne, nie v dekadentnom úniku do snov, ale v oslave plného využitia ľudského pozemského šťastia.