Súboj v Barlette - D+Azeglio, Massimo d'; Černochová, Gabriela; Janák, Jozef (Bratislava Mladé letá, 1974)
Hlavnou zápletkou knihy je súboj medzi vybranými trinástimi talianskymi a trinástimi francúzskymi rytiermi, ktorý sa skutočne odohral v Barlette 13. februára 1503 a bol odpoveďou na urážlivé slová Francúzov na adresu talianskych bojovníkov. Autor majstrovsky opísal túto udalosť a vkomponoval do nej mnohé ďalšie dobrodružstvá a príbehy o láske, odvahe, intrigách a pomste. Popri vymyslených postavách, ako je romantický pár zaľúbencov Ginevra a Ettore, vystupuje tu množstvo historických osobností, napríklad Cesare Borgia, bratia Fabrizio a Prospero Colonna, pápež Alexander VI., kapitán Consalvo, García de Paredes a ďalší, pri ktorých sa autor verne pridŕžal historickej skutočnosti. Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: Historický roman; Beletria nad 10 rokov