Sultánov syn - Mutafčiev, Viera; Marušiak, Slavo; Baštová, Vlasta; Blažo, Pavel (Slovenský Spiosovateľ Bratislava, 1974)
Historický román bulharskej spisovateľky zavádza čitateľa do osmanskej ríše po smrti sultána Mehmeda II. Zaujímavou formou svedeckých výpovedí s vinníkmi smrti vzdelaného sultánovho syna princa Džem, ktorý sa nepodrobil krutému bratovražednému zákonu zosnulého otca. Umožňuje nahliadnuť do diplomatických intríg ríše v posledných dvadsiatich rokoch 15. storočia.
Keywords: Spoločenské romány; Historické romány