Svadba kráľa veľkomoravského - Hurban, Jozef Miloslav 1817-1888 (Bratislava Tatran, 1975)
Svadba kráľa veľkomoravského je prvým z troch pripravovaných zväzkov, ktoré azda uľahčia prístup k Hurbanovmu beletristickému dielu a poskytnú predstavu o vývine a hĺbke autorovej prozaickej tvorby. Chronologické zaznamenanie autorovho myšlienkového pochodu a umeleckého stvárnenia života umožňuje čitateľovi spoznať zápasy o zrod našich dejín. Otec národa sa podujal kriesiť slovenský život. Tomuto zámeru podrobil aj výber historických faktov, ktoré vo vlastnej interpretácii pospriadal romantickými zápletkami. Hurban pri kresbe obrazu nešetrí farbami, vlasteneckými očami a mysľou zobrazuje tuhé bitky, víťazstvá, ľúbostné očarenie, radosti aj žiale, rozkvet a zánik Veľkej Moravy.
10 000 výtlačkov
Keywords: Literatúra náučná; História; Slovensko -- História Slovenska