Syn pluku - KATAJEV, Valentin; Katajev, Valentin (Klub mladých čitateĺov, 1977)
Daj o sebe odohráva počas druhej svetovej vojny. Malému chlapcovi Váňovi zomrie Celá rodina, Tak sa vydáva na cestu. Nájdu ho rušští prieskumníci. Váňa s Nimi prežíva vojnu. Kapitán jednotky Ho dokonca adoptuje. Kdyz kapitán umrie pošlú Vaňu robiť Vojenskej základnej školy.