Učeň 2. - Hjorth, Michael & Rosenfeldt, Hans; Rosenfeldt, Hans; Havrila, Otto (IKAR Bratislava, 2016)
Policajný psychológ Sebastian Bergman sa dozvie, že má dospelú dcéru. Po prvý raz, odkedy mu cunami vzalo manželku Lily a dcéru Sabine, cíti, že by mohol získať spriaznenú dušu. Trápi ho len jediné ľ má jej prezradiť, že je jej biologický otec, alebo si to radšej nechá pre seba? Situácia sa skomplikuje, keď Sebastian zistí, že Vanja je kriminálna policajtka a už spolu pracovali na prípade vraždy Rogera Erikssona, počas ktorého si Sebastian Vanju dosť znepriatelil.
Týždne ju sleduje z bezpečnej vzdialenosti, no ukáže sa, že jediný spôsob, ako sa k nej skutočne priblížiť, je ocitnúť sa s ňou opäť v jednom vyšetrovacom tíme. Ten práve pracuje na sérii brutálnych vrážd žien, až do najmenšieho detailu pripomínajúcich tie spáchané Edwardom Hindem, ktorého Sebastian pred mnohými rokmi dostal za mreže. Hinde je však stále vo väzení, čo znamená, že má napodobniteľa. Keďže Sebastian je najväčším expertom na sériových vrahov, pridáva sa k tímu aj napriek nevôli jeho členov. Medzi nimi a Sebastianom vládne otvorená nevraživosť. Čoskoro sa však dospeje k otrasnému poznaniu, s prípadom je zviazaný oveľa viac, ako si myslel. Všetky obete s ním majú niečo spoločné a jeho dcére tak hrozí reálne nebezpečenstvo.
Keywords: Krimi, detektívky; severské krimi