Uťatá hlava - Murdoch, Iris; Kára, Vladimír; Brichta, Robin (Academia Praha, 2005)
Typický anglický humor ľ parodie na pre pár rokmi modernej psychoanalýzy.
Román Uťatá hlava vyšiel vo Velkej Británii poprvé v roku 1961. Je to brilantná parodia plná typicky anglického humoru na vtedy módnu vlnu psychoanalýzy. Hrdina Martin Linch-Gibbon verí, že môže vlastnit krásnu ženu, tak mladu a roztomilu milenku. Milostné besnenie Martina, jeho manželky, milenky, brata, manželkina psychoanalytika a jeho sestry strhne každého, kto vie ocenit anglický humor a vtipne napísaný príbeh plný neočekávaných zvratov.
Keywords: Spoločenské romány; Humor