Uteč, Jane! - Fielding, Joy (Ikar, 1992)
Mladá žena, ktorá za záhadných okolností stratila pamäť, sa usiluje vypátrať pravdu, nech je akokoľvek strašná. Postupne zisťuje, že jej ide o všetko. Krok za krokom rozplieta pavučinu rafinovaného zla a uvoľňuje slučku, čo ju dusí. Svoj heroický zápas podstupuje takmer až do konca sama, obklopená nepochopením okolia i svojich blízkych. Iba nezlomná vôľa ju núti, aby sa nevzdávala a ďalej bojovala o svoj život i o bytosť, ktorá je jej najmilšia.