Útek do Budína - VANČURA, Vladislav; Vančura, Vladislav; Šabíková, Viera; Rónaiová, Veronika; Bahnová, Zuzana (Bratislava Tatran, 1977)
Román o tragickém osudu vztahu Češky a Slováka, psaný výjimečně obyčejným jazykem. Román o milostném příběhu pražské studentky Jany je přesvědčivým obrazem měšťácké společnosti 20. let. Jana, dcera z měšťácké rodiny, se zamiluje do Tomáše, syna slovenského statkáře a uteče s ním. Provdá se a žije na statku svého tchána. Rodina se dostává do finančních potíží, musí opustit statek a zároveň se Tomáš své ženě odcizuje a je jí nevěrný. Jana se vrací do Prahy a ke studiu. Prostřednictvím svých příbuzných obstará zaměstnání pro Tomáše, ale ten se nedokáže vyrovnat s novými podmínkami. Dochází k rozchodu a Tomáš končí sebevraždou.
5 tis. výtlačkov
Keywords: Spoločenské romány