Útek na sever - Mann, Klaus (Máj, 1988)
Román o problematike nemeckých emigrantov, bojujúcich proti hitlerovskému fašizmu, líči osudy dievčaťa, ktorá sa na úteku z Nemecka uchýli do rodiny svojej škandinávskej priateľky.