V ruce samopal - Janeček, Václav; Kalčík, Rudolf (Máj, 1975)
Kniha je kronikou jednoho pohraničního útvaru SNB z let 1946 ľ 49 v Lesově, která má velmi blízko k literatuře faktu. Byla přeložena do několika jazyků a v roce 1980 byla i zfilmována pod názvem "Drsná planina". Spoluautorem díla byl Václav Janeček - někdejší důstojník Pohraniční stráže, který všechny zaznamenané události prožil.