Valibuk - Chalúpka, Samo (Q111, 2008)
Neviem, či si štúrovci a vôbec národovci požadujúci od poézie predovšetkým oddanosť národnej veci vôbec všimli túto ojedinelú báseň. Nie je totiž poučná ani patetická, nie je didaktizujúca a tobôž nie moralizujúca. Svojským využitím hrdinu z ľudovej slovesnosti Valibuka je naopak plná obrazotvornosti, imaginácie, hravosti a nechýba v nej ani dramatickosť a vzrušenie. To všetko, s adekvátnym hravým, fantazijným a dej podčiarkujúcim výtvarným sprievodom, určite osloví malého čitateľa. Tu chcem zdôrazniť, že Valibuk je tá pravá báseň, ktorá môže neskôr vzbudiť záujem aj o ostatnú tvorbu klasika Sama Chalupku.