Večný manžel, Hráč - Michajlovič Dostojevskij, Fiodor (Svetoví klasici, 1966)
Dostojevského prózy písané v 60. rokoch 19. storočia, po návrate zo sibírskeho vyhnanstva sú zaujímavé tým, ako sa v nich formuje svet jeho typických hrdinov. Hráč je majstrovskou sčasti autobiografickou štúdiou hráčskej vášne. V prostredí kúpeľného mestečka sa odohráva príbeh mladého učiteľa, ktorý sa stáva obeťou kurtizány medzinárodného formátu a skončí ako profesionálny hráč. Novela Večný manžel popisuje svojrázny problém manželského trojuholníka. Podvádzaný manžel sa dozvedá o nevere až po smrti svojej ženy.