Veľký náčelník Tokeah - Sealsfield, Charles (Klub mladých čitateľov, 1974)
Román o živote severoamerických Indiánov vzbudil veľký rozruch. Príčinou nevôle bolo, že autorova "indiánka" bola iného typu ako indiánky súčasných spisovateľov, ktorí buď Indiánov idealizovali, ako neskazené deti, alebo ich opisovali ako krvilačné beštie, ktoré prepadávali bielych. Pre čitateľov od 11 rokov.