Veľký náčelník Tokeah - Sealsfield, Charles; Rampáková, Ľudmila; Kočišová, Dagmar (Bratislava Mladé letá, 1974)
Román o živote severoamerických Indiánov vzbudil veľký rozruch. Príčinou nevôle bolo, že autorova "indiánka" bola iného typu ako indiánky súčasných spisovateľov, ktorí buď Indiánov idealizovali, ako neskazené deti, alebo ich opisovali ako krvilačné beštie, ktoré prepadávali bielych. Pre čitateľov od 11 rokov.
Pre čitateľov od 11r
Keywords: dobrodružný román -- indiáni; Beletria nad 10 rokov