Všetky moje strašidlá [4] Vystrašená sestra - Brezina, Thomas 1963-; Šimulčíková, Jana 1937-; Förth, Bernhard ([ Senica ] Arkus, 2005)
Knižka dobrodružstiev excentrického riaditeľa školy má tri diely: Akadémia pána Machuľu, Cesty pána Machuľu a Triumf pána Machuľu. Rozprávačom a hlavným protagonistom prvej časti je študent menom Adam. V každodennom svete sa mu nič nedarí, na čo siahne, to sa pokazí, na čo pozrie, to sa rozletí na márne kúsky. Zúfalí rodičia nevediac, čo si s nepodareným potomkom počať, ho pošlú do Akadémie pána Machuľu, ktorá stojí na samom konci Čokoládovej ulice. Tu sa sa neučí ani čítať, ani písať, ani počítať, ale vykladať sny, navštevovať rozprávky, liečiť choré predmety, zväčšovať a zmenšovať ľudí, rozumieť zvieratám a skladať verše na žabí (nazvime to tak) spev. Druhá časť pomenovaná Cesty pána Machuľu je výpravným dobrodružstvom po bájnych krajoch s cieľom nájsť čierny atrament, ktorého bol akútny nedostatok. Nemožnosť viesť záznamy najväčšmi trápi obyvateľov krajiny, kde príbehy prestupujú všetky oblasti života, krajiny s názvom Bajkária. Vladárovi tejto ríše plnej rozprávačov, bájkarov a fantastov pán Machuľa, ktor
ý tu vystupuje ako svetoznámy učenec a vedec, slávnostne prisahá, že nájde čierny atrament a tak zachráni bajkárske rozprávky pred osudom zabudnutia. Tak sa začína jeho putovanie po moriach, i morskom dne, po ostrove ovládanom vynálezcami, ktorí vymenili dobrotu a prostý ľudský súcit za vedecký pokrok a technologické zázraky, po ostrove, ktorého obyvatelia sa živia výhradne polievkami a ďalších divných krajoch autorovej fantázie. V treťom príbehu s názvom Triumf pána Machuľu sa opäť vracia rozprávač z príbehu úvodného, študent Adam, ktorý je už dospelým mužom a vyštudovaným doktorom zvieracej filológie (skúmanie jazykových prejavov). Vracia sa domov zo štúdií k rodičom, avšak tí kamsi zmizli, ostal po nich len zamknutý byt a pred jeho dverami starý domovník s podivnou historkou. "Pán Nehôdka, čiže váš otec, sa na jar tohto roku premenil na škorca a uletel z domu. Ani len krídlami nezatrepotal na rozlúčku. A vaša pani matka si nasadila klobúk s kvietkami, vzala pod pazuchu elektrický vysávač a odišla do lesa r
obiť poriadky..." Milý Adam považuje príbeh za absurdný a starému dopletenému domovníkovi neverí, avšak isté udalosti mu nasadia chrobáka do hlavy a vydá sa vyhľadať svojho učiteľa v dobrej viere, že mu pomôže. Ten jeho očakávania nesklame, jeho pomoc je však celkom iného rázu než Adam čakal.
Ilustr. na tit. strane a front.
Keywords: Beletria nad 10 rokov; Dobrodružné