Výhody spoločenského života - Jégé; Nádaši, Ladislav pozri Jégé; Petrík, Vladimír; Petrík, Vladimír; Krížik, Ján; Petrík, Vladimír (Bratislava Tatran, 1979)
Ladislav Nádaši Jégé vstúpil do slovenskej literatúry v 90. rokoch 19. storočia niekoľkými poviedkami zo súčasného života (Výhody spoločenského života, Žart, Vada Kúra, Omyl, Nero...), ktoré boli uverejnené v Národných novinách a Slovenských pohľadoch. Medzi spisovateľmi našej minulosti sú zjavy neproblematické, jednoduchšie i zložitejšie. Jégé patrí k tým druhým, je rozporný a zložitý, dokonca na zvláštny, svoj, veľmi osobný a špeciálny spôsob. Verí vo vývin a pokrok (+duševný+, +mravný+), čo i primalý, čo i len z kroka na krok, ale skôr na okraji ako v základnej osnove svojich próz, skôr deklaratívne než stelesnením v diele.
Ilustr. na front. Vysvetl. Edič. pozn. Vl. m. aut.: Ladislav Nádaši.
Keywords: Poviedky