Vzbúrené svedomie - Petershagen, Rudolf (Vydaveteľstvo Osveta, 1962)
Bývalý plukovník hitlerovskej armády Rudolf Petershagen začína svoj autobiografický román zobrazením bojov na Volge o Volgograd. Ako ranený sa dostáva z toho pekelného ohňa. Nevracia sa na sovietsky front. Roku 1945 vydá mesto Greifswald Sovietskej armáde bez boja. Podrobne opisuje život v sovietskom zajatí a veľmi živo vykresľuje mnohé postavy nemeckých dôstojníkov. Po návrate domov pracuje ako krajinský radca na ostrove Usedom. V Mníchove nadväzuje spojenie s bývalými priateľmi, za čo ho americký vojenský súd obviní zo špionáže a odsúdi na šesť rokov väzenia. Trest si odpyká v Landsberskej väznici....