Z celého srdce - Nelken, Dinah; Toman, Rudolf (Panoráma, 1991)
Smútok je epicky uzavretý, prísne komponovaný a majstrovsky ladený psychologický román. Autor sa v ňom sústreďuje na podrobnú a presnú deskripciu vnútorného duchovného sveta a citového života protagonistky románu Žofky Kurátorovej..