Zaľúbený Ascanio - Dumas, Alexander (Stopy, 1985)
Autor si pre svoj román o nežnej láske Ascania a Kolumby umelecké prostredie zlatotepeckej a sochárskej dielne a slávne obdobie renesancie ľ 16. storočie. Mladých milencov, vo svojej nevinnosti bezmocných proti spoločenským predsudkom a intrigám, chráni a pomáha im veľký florentský sochár, kovotepec a zlatník Benvenuto Cellini. Len s pomocou svojho mocného majstra môže Ascanio vyhrať zložitý a nebezpečný boj o Kolumbu.