Zima v horách - Wain, John (Štafeta, 1974)
Dej románu sa odohráva v oblasti severného Walesu. Do tejto malebnej krajiny, kam sa pred vekmi uchýlilo pôvodné keltské obyvateľstvo a doteraz hovorí svojráznym keltským jazykom, pricestuje anglický filológ Roger Furnivall, ktorý sa chce naučiť po walesky a takto si rozšíriť kvalifikáciu, aby sa mohol uchádzať o miesto na univerzite v Uppsale. Zima v horách však zmarí jeho plány, a tak sa Roger, zapletie do mnohých dobrodružstiev.