Zlatá brána Povesti a rozprávky z Horného Považia - Moravec, Ján; Benčatová, Tereza Eva (EDIS - vydavateľské centrum ŽU Žilina, 2018)
Kniha je určená pre milovníkov povestí a rozprávok, lokálpatriotov, ktorí si radi prečítajú nové príbehy o zaujímavých miestach v okolí Žiliny, Bytče či Rajca, pre deti staršieho školského veku, mládež i dospelých.
Čitateľ sa napríklad dozvie, ako sa Kolárovice dostali k svojmu erbu, kto skolil bytčianskeho draka alebo čo si zabudol slávny maršal Kutuzov na brodňanskej fare.
Kniha obsahuje 21 povestí a rozprávok, veľkú časť z nich autor ľ Ján Moravec, rodák z Brodna, umiestnil do okolia svojho rodiska. V závere publikácie je priložená mapka zachytávajúca lokality, kde sa ktorý príbeh odohráva. Veľkým prínosom publikácie, je že prostredníctvom poznámok a vysvetliviek sú čitateľovi objasnené niektoré fakty, pojmy a udalosti spomenuté v knihe.
Keywords: Bel. nad 10 r; povesti; rozprávky