Život a názory Tristrama Shandyho - Sterne, Laurence (Svetoví klasici, 1975)
Román je zdanlivo súhrnom všakovakých postrehov, vtipov, kuriozít, dokumentov..., ktoré spája iba postava rozprávača. A keďže spisovateľ v tomto prípade píše nielen o skutočnosti mimo seba, ale aj o tom, ako o nej píše, román nemá ani tradičný začiatok, ani tradičný koniec, ba ani len tradičného hrdinu.