Astrid Lindgrenová - Lieder, Susanne (Ikar, a.s, 2025)
Píše sa rok 1929 a mladá Astrid má problém skĺbiť úlohu slobodnej matky s prácou. Je však pripravená priniesť akúkoľvek obeť, aby vytvorila bezpečný a láskyplný domov pre syna Lasseho. Ten pôvodne vyrastal v pestúnskej rodine, ale situácia sa nečakane zvrtla. Astrid si musí vziať trojročného chlapčeka k sebe, hoci jej to životné podmienky nedovoľujú. Spočiatku pred okolím tají, že vychováva nemanželské dieťa. Potom sa zblíži so Sturem a jej život sa na chvíľu dostáva do správnych koľají. Narodí sa im dcérka Karin, ale idylka netrvá dlho. Práve v tých najťažších chvíľach, keď sa jej sen o šťastnom živote rozpadá, začne spisovať príbehy o pehavom dievčatku s ryšavými vrkočmi a opičkou, ktoré po večeroch rozprávala svojim deťom na dobrú noc. Rukopis rozpošle do vydavateľstiev a jej život postupne naberie nečakaný smer.