Koniar z Auschwitzu - Oster, Henry H., 1928-2019; Ford, Dexter, 1953-; Šinková, Daniela, 1978- (Bratislava Tatran, 2024)
Dojímavý skutočný príbeh o odvahe a prežití. Dokonca aj v pekle sa dá nájsť nádej.
Keď sa v roku 1933 Adolf Hitler dostal k moci, Henry Oster mal len päť rokov. Bol jedným z 2 011 Židov, ktorých Gestapo odvlieklo z ich domova a deportovalo z Kolína, a jedným z 23 ľudí z tejto skupiny, ktorí prežili pobyt v koncentračnom tábore. Napriek hladu, neľudským podmienkam a hrdlačeniu pri koňoch sa Henrymu podarilo nájsť vnútornú silu a vôľu žiť. Nezlomil ho ani brutálny pochod smrti zamrznutou poľskou krajinou do koncentračného tábora Buchenwald, kam Nemci nahnali väzňov pred blížiacou sa ruskou armádou. Srdcervúci a inšpiratívny skutočný príbeh o odvážnom chlapcovi, ktorý prišiel o všetko a napriek tomu prežil.
Vnútro mi zožieral hlad. Už to dlho nevydržím. No vo chvíli, keď som sa začínal vzdávať, ocitol som sa v auschwitzských stajniach s radmi konských boxov. Barbarossa bol obrovský, nádherný žrebec. Reagoval len na nemecké povely a ja som bol jediný chlapec hovoriaci po nemecky, a tak ho zverili mne. Pocítil som iskierku nádeje. Ak budem Nemcom užitočný, ak sa budem dobre starať o kone, možno predsa len prežijem.
Obsahuje stručné biografické údaje o autoroch
Keywords: Oster, Henry H., -- 1928-2019; Osvienčim (koncentračný tábor); 20. storočie; 1939-1945; 20th century; Židia; preživší holokaust; koncentračné tábory; holokaust (1939-1945); druhá svetová vojna (1939-1945); nacisti; Jews; Nazis; Holocaust survivors; Concentration camps; Holocaust (1939-1945); World War (1939-1945); Nemecko; Poľsko; Germany; Poland; americké romány; autobiografické romány; American novels; Autobiographical novels