Jozef Golonka - Rebel s číslom 9 - Studeničová, Marika, 1964-; Golonka, Jozef, 1938- (Verbis, 2008)
Kniha spomienok fenomenálneho hokejistu Jozefa Golonku s uceleným dejom, ktorý zachytáva nielen jeho športovú kariéru, ale aj udalosti, ktoré mali vplyv na vývoj československého a neskôr slovenského hokeja. Dnes už sedemdesiatnik Golonka je vo svojej výpovedi veľmi úprimný, čo dodáva mnohým príbehom dokonalý punc autentickosti. Spoločne so skúsenou autorkou Marikou Studeničovou predkladajú čitateľovi príbeh človeka, ktorý celý svoj život zasvätil hokeju. Žiletka, ako Golonku prezývali, bol po dlhé roky ikonou československého hokeja, uznávaným hráčom, ktorý svojím kumštom privádzal fanúšikov do vytrženia. Jeho hráčske kvality ocenili hokejoví odborníci aj v zahraničí. Pre mnohých bude isto prekvapením, že Jožo Golonka bol vynikajúcim tenistom, juniorským majstrom Československa. Vo svojich spomienkach zachádza hlboko do svojho súkromia, zachytáva život od detstva cez dospievanie, vojenčinu, roky aktívnej športovej činnosti, pôsobenie na domácom ľade i v zahraničných kluboch. S nadhľadom komentuje aj svoju snahu pomôcť krajine v období, keď sa rodila demokracia.