3x Duca Lamberti Súkromná Venuša ; Masakra ; Milánčania vraždia v sobotu - Scerbanenco, Giorgio, 1911-1969; Prohácka, Ján, 1919-1989 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1985)
Súkromná Venuša, Masakra, Milánčania vraždia v sobotu Tri detektívne príbehy Giorgia Scer-banenca spája ústredná postava lekára Ducu Lambertiho, ktorý si istý čas odsedel vo väzení pre "vraždu z milosrdenstva" - išlo o pacientku, zomierajúcu na rakovinu. Keďže Duca Lamberti stratí diplom a nesmie vykonávať lekársku prax, prijme ponuku bohatého priemyselníka, aby vyliečil jeho syna z alkoholizmu. Z prípadu pre lekára psychiatra sa vykľuje kriminálny príbeh, odohrávajúci sa vo svete medzinárodnej prostitúcie, organizovanej Mafiou. Duca Lamberti, ktorého pohnútky sú motivované predovšetkým túžbou po spravodlivosti, na vlastné nebezpečenstvo, riskujúc, že obetuje svoju priateľku Liviu, vrahov vypátra. Potom natrvalo vstupuje do služieb polície. Milánske podsvetie je hniezdom zločinov a Duca sa po beštiálnej vražde mladučkej učiteľky večernej školy ujme prípadu, teraz už pod záštitou polície. Autor prevedie čitateľa neslýchané spustnutým svetom milánskej spodiny, jednotlivými rodinami asociálov, ktorí sú ochotní k tým najotrasnejším činom. V treťom kriminálnom príbehu sa čitateľ znova stretáva s týmto prostredím: Duca, dojatý nešťastím otca, ktorému neznámi páchatelia unesú slabomyseľnú dcéru, cez všetky prekážky vrahov vypátra a odovzdá spravodlivosti. Scerbanencove detektívne príbehy vychádzajú v druhom vydaní. Predurčuje ich na to svojský prístup lekára-krimi-nalistu k riešeným prípadom a mimoriadne pútavý dej.
Keywords: talianske romány; detektívne romány