František II. Rákoci a jeho Košice - Duchoň, Jozef (História, 2005)
František II. Rákoci, sedmohradské knieža, 1676-1735 | kurucké povstanie | Košice (Slovensko) Dielo František II. Rákoci a jeho Košice približuje jedno z najzaujímavejších historických období našej minulosti, konkrétne posledné stavovské povstanie v Uhorsku a jeho dnes už legendárneho vodcu. Popri základných informáciách o dynastii Rákociovcov, priebehu povstania a jeho väzbe na vojensko-politické udalosti vtedajšej Európy je venovaná i udalostiam historických Košíc, jednej z najväčších mestských pevností vtedajšieho Uhorska. Mapuje vzťahy kniežaťa Františka II. Rákociho a niektorých jeho vojenských veliteľov k tomuto mestu, vojenské udalosti, tu prebiehajúce snemy, návštevy kniežaťa a jeho dvora, no i nútené zmeny a katastrofy, ktoré Košice tých čias museli prežiť. Venovaná pozornosť je aj Rákociho exilovému životu a smrti, obdobiu zabudnutia a oficiálnej nemilosti, po ktorom však prišlo obnovenie záujmu o jeho osobu, amnestovanie a triumfálny pohreb jeho pozostatkov prinesených z Turecka v roku 1906. Súčasťou diela je aj sprievodca po Pamätnom dome Františka II. Rákociho, v ktorom je dnes múzejná expozícia. Keďže je knižka určená slovenskému čitateľovi, podáva osobu kniežaťa Rákociho a kurucké povstanie bez zbytočných romantických skreslení, ktorými sa v minulosti táto téma zaťažovala.