Päť storočí tajnej vojny z dejín diplomacie a výzvednej služby - Čerňak, Jefim Borisovič; Lehotský, Vladimír (Bratislava Pravda Praha Naše vojsko, 1975)
Milovníci dobrodružných príbehov i tí, ktorých zaujímajú významné postavy a udalosti svetových dejín a ich zákulisie a túžia po poučení, siahnu po tejto knihe s očakávaním vzrušujúceho čítania. Nesklamú sa. V sedemdesiatich ôsmich zaujímavých a dramatických príbehoch posledných piatich storočí "tajnej vojny" defilujú tu pred čitateľom slávni i menej známi vyzvedači, úspešní špióni, ktorí si získali slávu, obdiv i majetok, ale aj tí, čo prišli o život, špecialisti, pracujúci na základe vedeckých metód i hazardéri, predajní a bezohľadní ničomníci v cudzom žolde i zanietení a presvedčení vlastenci a bojovníci proti neprávosti. Z mnohých strháva autor falošnú aureolu, ktorou ich ozdobila buržoázna historiografia, iných sčasti rehabilituje. Starostlivý rozbor a dôsledné uplatňovanie metódy historického materializmu mu umožňuje oddeliť fantáziu od reality a krok za krokom odhaľovať historickú pravdu. Početné pramene a bohatá literatúra, ktorá existuje o špionáži, azda najstaršom remesle v ľudskej civilizácii, umožnili autorovi veľmi plasticky vykresliť úlohu, akú zohrala špionáž v najdôležitejších udalostiach dejín a ukázať, ako využívali panovníci a krajiny v mocenskom boji popri celkom komplexe politických, hospodárskych, vojenských a iných prostriedkov aj špionáž a kontrašpionáž, ktorých význam neustále vzrastal. Sám autor hovorí, že v tejto "tajnej vojne" sa často odohrali epizódy vyznačujúce sa takou zložitou a strhujúcou fabulou, že ich možno smelo porovnať so zápletkami najlepších dobrodružných románov.
Keywords: diplomacia -- dejiny -- stor. 15.-20.; príručky