Millenium. [1. časť]. Muži, ktorí nenávidia ženy : [kriminálny román] - Larsson, Stieg, 1954-2004 (Ikar, 2008)
Novinár MIKAEL Blomkvist je Odsúdené za ohováranie významného švédskeho podnikateľa a snaží sa uniknutie pozornosti médií hlavného mesta. Priemyselný magnát Henrik VANGER, žijúci v severnom Švédsku, ho poverí úlohou nápisom kroniku svojej rodiny, ktora v skutocnostou sleduje jediný Cielo: objasniť záhadné zmiznutie svojej netere Harriet v lete 1966. Blomkvist pri Pisani kroniky, aj s pomocou geniálnej hackerka Lisbeth SALANDEROVEJ, čoraz hlbšie preniká do záhad rodiny a odhaľuje pravdu o mužoch, Ktory nenávidíte ženy.Prvý diel trilógie Millennium Muži, Ktory nenávidíte ženy získal hneď po svojom vydaní cenu za najlepší severský kriminálny román roka av deväťmiliónovom Švédsku sa ho dosiaľ odovzdali viac ako 850 000 výtlačkov. Kniha bola krátko po vydaní preložená do tridsiatich jazykov.