Sprievodca lesom : [čerpajte silu a energiu z potuliek lesom] - Wohlleben, Peter, 1964- (Luk - Knižnica svetových bestsellerov, 2018)
Peter Wohlleben, autor bestselleru Tajný život stromov, sa s vami delí o to najdôležitejšie zo svojich poznatkov o lese: názorne, zábavnou formou a v prepojení s praxou. Lesy sú jeho prácou, práca so stromami zasa jeho životom. Zanietený lesník a autor Peter Wohlleben pri sprevádzaní lesom odovzdáva ľuďom svoje rozsiahle vedomosti o stromoch. Jeho kniha predstavuje výdatnú i pôsobivú cestu svetom objavovania. Autor fundovane zoznamuje čitateľov s najdôležitejšími listnatými i ihličnatými stromami: čím sú charakteristické, ktoré môžu počas búrky skutočne poskytnúť ochranu - a ktorým patrí budúcnosť. Objasňuje lásku k lesu a nové nadšenie pre palivové drevo. Rozpráva o líščích norách starých ako stredoveké hrázdené domy, o brezách, ktoré v noci upadajú do hlbokého spánku, a tiež o obdivuhodných schopnostiach lesných bukov. Vysvetľuje, ako sa ideálne obliecť do lesa a ako poľovačka v Nemecku zažila nevídanú obrodu. Prezrádza, čo majú spoločné bresty s jaseňmi, prečo sú jedle biele, hoci ihličnany, v podstate listnaté stromy a prečo aj stromy môžu vo svojom vnútri ukrývať veľa vody. Ako prežiť v prírode V knihe sa dočítate, ako sa orientovať v lese aj bez kompasu alebo GPS navigácie, ktoré bobule, huby, listy a výhonky sa dajú zbierať, trhať a konzumovať. Nájdete v nej odpovede aj na ďalšie otázky: Kde môžete stanovať, zakladať oheň a grilovať? Ako správne rozlíšite stopy zvierat, kedy a kde možno najlepšie pozorovať divú zver? Ako sa úplne prirodzeným spôsobom chrániť pred komármi, lesnými mravcami a kliešťami? Čo sa dá zažiť v lese s deťmi a čo v noci, ktorú v prírode strávite sami? Ako sa z februárových, májových, augustových či novembrových potuliek lesom stane neopakovateľný zážitok?