Mám to v malíčku Aforizmy, Epigramy, Miniátúry, Balady - Rojček, František; Ďurík, Peter (Vydavateľstvo Matice slovenskej Martin, 2020)
Básnik František Rojček, v slovenskej literatúre hlboko zapísaný predovšetkým ako výnimočný tvorca hodnotnej a čitateľsky príťažlivej detskej poézie, dokáže svoje brilantné umenie poetickej skratky a osobitý humor vtesnať aj do najkratších literárnych diel - aforizmov, epigramov. Zbierka sentencií, doplnená o niekoľko balád, je na prvý pohľad možno pokriveným, v hĺbke však veľmi brilantným zrkadlom, ktoré autor nekompromisne nastavuje sám sebe, čitateľovi, spoločenskej morálke, politickej scéne - rôznym prejavom duševnej malosti a nezrelosti, ktorým každý z nás zavše podlieha. Sled dômyselne utkaných myšlienok umocňuje "bibliofilský" layout s dobovými knižnými ilustráciami, ktorý vytvoril renomovaný grafik Peter Ďurík.
Básnik František Rojček, v slovenskej literatúre hlboko zapísaný predovšetkým ako výnimočný tvorca hodnotnej a čitateľsky príťažlivej detskej poézie, dokáže svoje brilantné umenie poetickej skratky a osobitý humor vtesnať aj do najkratších literárnych diel - aforizmov, epigramov. Zbierka sentencií, doplnená o niekoľko balád, je na prvý pohľad možno pokriveným, v hĺbke však veľmi brilantným zrkadlom, ktoré autor nekompromisne nastavuje sám sebe, čitateľovi, spoločenskej morálke, politickej scéne - rôznym prejavom duševnej malosti a nezrelosti, ktorým každý z nás zavše podlieha. Sled dômyselne utkaných myšlienok umocňuje „bibliofilský“ layout s dobovými knižnými ilustráciami, ktorý vytvoril renomovaný grafik Peter Ďurík. zdroj: martinus,sk
Keywords: aforizmy; epigramy; balady; súčasný slovenský autor; slovenská literatúra