Bohovia a králi starého Egypta - Zamarovský, Vojtech, 1919-2006; Zamarovský, Peter, 1952-; Habaj, Michal, 1983-; Janoško, Pavol (Bratislava Perfekt, 2023)
Nové prepracované vydanie prináša informácie o svete nereálnom, mytologickom, i reálnom, historickom, v období starovekého Egypta. Stačí knihu vziať do rúk a nájdete v nej všetko o zašlom svete kedysi mocného a prekvitajúceho Egypta stojaceho na vrchole vtedajšej civilizácie.
Kniha Bohovia a králi starého Egypta vznikla na podnet čitateľov, ktorí mali záujem o „slovník na čítanie“, kde by sa dalo rýchlo a spoľahlivo nájsť „kto bol kto“ v starom Egypte, kedy tam vládol ten či onen panovník a čím sa zapísal do dejín, akú mal funkciu ten či onen boh, koho predstavuje tá či oná postava na daktorom z nespočetných reliéfov alebo na bezchybne zachovanej žiarivej maľbe, kedy bola objavená tá či oná pamiatka a v neposlednom rade aj to, ako sa má písať to či ono egyptské meno. Starý Egypt je pre nás na rozdiel od antického Grécka a Ríma už mŕtvy a jeho kultúru a civilizáciu nepociťujeme ako súčasť živého dedičstva. Napriek tomu fascinuje ďalších a ďalších záujemcov veľkolepou a tajomnou krásou zachovalých historických pamiatok, monumentalitou svojich stavieb i zložitosťou osudov svojich bohov i panovníkov.
Poradie vydania podľa NA ISBN, v tiráži chybne uvedené 4. vydanie
Obsahuje prehľad egyptských panovníkov ; prehľad egyptských krajov
Text v stĺpcoch
©Vojtech Zamarovský (heirs)
Keywords: egyptská mytológia; bohovia; panovníci; Egyptian mythology; Gods; Kings and rulers; staroveký Egypt -- dejiny; Ancient Egypt -- history; výkladové slovníky; Explanatory dictionaries