Na sklonku dňa fascinujúca história tmy - Ekirch, A. Roger, 1950-; Lelkesová, Viera; Borovský, Tomáš, 1972-; Borovský, Tomáš ([Budmerice] Vydavateľstvo RAK, 2023)
Ako ľudia trávili noc v minulosti? Kam sa podel druhý spánok a varenie piva pri svite mesiaca? Ponorte sa do očarujúcej ríše nočných aktivít a odhaľte neobyčajnú históriu nočného života!Americký historik a odborník na spánok A. R. Ekirch píše o všetkom, čo súvisí s nocou v 16. až 19. storočí.

Kniha ponúka nielen fascinujúce informácie z dôb tmy, ale čitateľ v nej môže nájsť aj recept na lepší spánok do dnešnej doby svetla. Dnes sa zvyčajne nemusíme báť, že nás v spánku niekto zabije, či zamrzneme, ak ostaneme vonku pred zavretými mestskými bránami. Ani sa netreba deliť o posteľ s príbuznými, či nebodaj s cudzími. Na druhej strane naša doba elektriny, neónu a svetelného smogu nás pripravila o mnohé zdravé spánkové návyky, ako aj radosti našich predkov. Noc za doby tmy v niektorých ľuďoch vzbudzovala strach, no iní sa cítili oslobodení od spoločenských obmedzení; venovali sa popíjaniu, hazardu a iným roztopašiam.

Jedno je však isté. Vrátiť sa z krčmy domov, bolo bez svetla ťažšie ako dnes. Mnohé prebdené noci, o ktorých kniha píše, preto končili v jame, priekope, alebo v rieke. Spoznajte s nami tieto historické príbehy zo sveta, ktorý ožíval po západe slnka!
Preložené z angličtiny
Obsahuje poznámky, ktoré sú v digitálne podobe po načítaní QR kódu
Miesto vydania podľa NA ISBN
Čiastočný text v češtine
Keywords: 15.-19. storočie; 15th - 19th centuries; sociálne dejiny; nočná doba; spoločnosť; Social history; Night time; Society; Modern history; Everyday life; Superstitions; History of everyday life; novovek; každodenný život; dejiny každodenného života; povery; populárno-náučné publikácie; Popular works