Případ Sant'Ambrogio : utajený skandál římských řeholnic - Wolf, Hubert, 1959-; Kotačka, Lubomír (Praha : Prostor, 2017)
Skutečný, více než století utajovaný církevní skandál, odehrávající se poblíž sídla samotného papeže, se prostřednictvím knihy Případ Sant'Ambrogio dostává mimo zdi uzamčeného církevního světa.
Tajný inkviziční archiv zpřístupnil až v roce 1998 papež Jan Pavel II. a záhy na povrch vyplul případ řeholnic z kláštera Sant'Ambrogio z poloviny 19. století. Hlavní hybatelkou celého procesu, probíhajícího dva roky a před veřejností dokonale utajeného, byla kněžna Kateřina von Hohenzollern-Sigmaringen. Tato urozená a zbožná šlechtična se do kláštera uchýlila s cílem uklidnit svou duši a ukrýt se před nelehkým osudem, ale záhy zjistila, že je ohrožena nejen její mravnost, ale také život. Přes prvotní nadšení a odhodlání vstoupit do kláštera natrvalo brzy s úděsem zjišťuje, že za uzavřenými zdmi se odehrávají zločiny kriminální, náboženské i mravní povahy. Hlavní iniciátorkou je madre vicaria kláštera Maria Luisa. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Přeloženo z němčiny
Keywords: Sant'Ambrogio della Massima (klášter : Řím, Itálie); 19. století; františkánské kláštery -- Itálie -- 19. století; františkánky -- Itálie -- 19. století; aféry -- Itálie -- 19. století; sexuální zneužívání -- Itálie -- 19. století; manipulace (psychologie) -- Itálie -- 19. století; inkvizice -- Papežský stát -- 19. století; církevní soudní procesy -- Papežský stát -- 19. století; Franciscan monasteries -- Italy -- 19th century; Franciscans nuns -- Italy -- 19th century; scandals -- Italy -- 19th century; sexual abuse -- Italy -- 19th century; manipulation (psychology) -- Italy -- 19th century; inquisition -- Papal States -- 19th century; trials (heresy) -- Papal States -- 19th century; Řím (Itálie); Rome (Italy); literatura faktu; non-fiction