Para - Réz András (1951-) ([Budapest] : Trend, 2023)
Most már nyugodtan leszögezhetjük, hogy a szorongás mint létállapot állandó ihletforrás lett kiváló esztétánk, filmkritikusunk, az "urbánus mesemondó" Réz András számára, hiszen most megjelenő könyve a negyedik azon művei sorában, amelyek különféle félelmeiről adnak számot ilyen vagy olyan formában. Míg korábban ezeket személyes, szarkasztikus és megnyerően őszinte hangvételű memoárjaiban tette közzé, addig most regénnyé, s azon belül is - ez szinte természetes - szatírává formálta, amely "csak nem teljesen mentes a hasonlóságoktól". ***Lakatos Regina harmincas évei végén járó ápolónő, elegáns keresztneve mellett zűrzavaros családi háttérrel; dr. Gergelyffy Tivadar "néhány nap híján hetvenéves" közgazdász, akinek különleges képessége a mindent átható tervezői adottság; a kirúgott és nemrégiben elvált múzeumpedagógus, Attila (nem ez az igazi neve), aki lánya, Aléna bőrbetegségének külföldi kezelésére gyűjti a pénzt - nem mindig törvényes úton-módon. Ők hárman a protagonistái a kezdeteben három szálon futó, majd fokozatosan - megannyi koincidencia által - összeérő történetnek. Vajon hogyan szövődhet össze három ennyire különböző embernek a sorsa? Egy biztos, hogy a sok sorsszerű egybeesés mellett nagy szerepet játszanak ebben a "parák" - ezúttal mint dramaturgiai tényezők... "www.kello.hu © minden jog fenntartva"
Keywords: magyar irodalom; szatírikus regény; szatirikus regény