Paní Bovaryová - Flaubert, Gustave, 1821-1880; Hrabušická, Renáta; Musilová, Eva, 1925-2009 (Praha : Ikar, 1995)
Román, jehož hlavní hrdinka chce své vysněné a vyčtené ideály uplatnit ve skutečném životě.
Své vysněné a vyčtené ideály chce uplatnit ve skutečném životě. Trpí nepochopením a omezeností svého všedního manžela a hledá únik ze stereotypu maloměstského života. Proto se vrhá do milostných dobrodružství pohoršujících běžnou morálku, nedbá na finanční nesnáze a obětuje vše pro své iluze. Život jí však připraví hořké zklamání, zbaví ji nereálných představ a ukáže tvrdou skutečnost. Lichvář použije jejích směnek, aby zničil celou její rodinu. Ema Bovaryová se otráví a zemře a zničený manžel ji o mnoho nepřežije.
romány
Graficky upravila Renáta Hrabušická
Keywords: francouzská literatura; romány