Bratislava v 18. storočí - Špiesz, Anton; Gažová, Otília; Sternmüller, Ladislav (Tatran Bratislava, 1987)
Kniha je bohatá na reálie a fakty a je vlastne prvým analytickým prenikom do života starej Bratislavy. Autor sa neobmedzuje len na umelecko-architektonickú stránku historických pamiatok, ale rovnako ho zaujímajú radosti a problémy všetkých vrstiev obyvateľstva. Istým spôsobom je to kniha elegická a nostalgická: na mnohých miestach sa totiž hovorí o domoch, sadoch, uliciach, ktoré už nikto nikdy neuvidí. Takýto komplexný obraz Bratislavy ešte nášmu čitateľovi nikto nepredložil. Príjemne ho prekvapí aj bohatá obrazová a dokumentačná príloha. Autor si vybral jedno z najbúrlivejších období - 18. storočie. Bratislava vtedy prežívala "lesk i pád" ako hlavné i korunovačné mesto starého Uhorska, prudký rozmach ekonomický, politický, kultúrny a stavebný.
Keywords: Habsburgovci; dejiny; Bratislava -- dejiny -- 18. storočie -- Slovensko