České osvícenství - Haubelt, Josef (Členská knižnice, 1986)
Osvícenství jako kultúrní, sociální i ekonomický faktor u nás zdaleka nodoznalo takového rozmachu jako ve své kolébce, ve Francii. Tam, spjato s tak zvučnými jmény, jako jsou Viltaire, Diderot, Montesquieu, Rousseau, předznamenávalo a ideologicky přímo připravovalo výbuch Veľké francouzské buržoázní revoluce. Do Čech přichází osvitenství přes Německo a po vítězném tažení barokní rekatolizace může mít a také má jen krotký charakter opatrné opozice vůči náboženské ideologii. Avšak jeho racionální jádro, důraz na vědecké poznání i náznaky kritiky feudálniho absolutizmu sa pozvolna prosazují i u nás a po době temna uvolňují cestu nástupu romantického obrození. Jako období víceméně přechodné, v němž jedna epocha - feudalismus - končí a nová - kapitalismus - nastupuje, jako období v našich podmínkach nepříliš výrazné a poměrně sporné, zůstavalo osvícenství na okraji zájmu historiků. Proto znamená práce J. Haubelta přínos pro českou marxixtickou historiografii. Autor svou knihu člení zhruba chronologicky do čtyř zák