České osvícenství - Haubelt, Josef (Svoboda Praha, 1986)
Osvícenství jako kultúrní, sociální i ekonomický faktor u nás zdaleka nodoznalo takového rozmachu jako ve své kolébce, ve Francii. Tam, spjato s tak zvučnými jmény, jako jsou Viltaire, Diderot, Montesquieu, Rousseau, předznamenávalo a ideologicky přímo připravovalo výbuch Veľké francouzské buržoázní revoluce. Do Čech přichází osvitenství přes Německo a po vítězném tažení barokní rekatolizace může mít a také má jen krotký charakter opatrné opozice vůči náboženské ideologii. Avšak jeho racionální jádro, důraz na vědecké poznání i náznaky kritiky feudálniho absolutizmu sa pozvolna prosazují i u nás a po době temna uvolňují cestu nástupu romantického obrození. Jako období víceméně přechodné, v němž jedna epocha - feudalismus - končí a nová - kapitalismus - nastupuje, jako období v našich podmínkach nepříliš výrazné a poměrně sporné, zůstavalo osvícenství na okraji zájmu historiků. Proto znamená práce J. Haubelta přínos pro českou marxixtickou historiografii. Autor svou knihu člení zhruba chronologicky do čtyř zák
-ladních oddílů - Barokní amplitudy, Osvicenské nástupy, Vrcholy osvícenství a přechody k romantismu. Nepodáva však obraz osvícenství klasickým výkladovým stylem, ale formou drobnějších či obsáhlejších medailónů přibližuje jednotlivé významné postavy či projevy sledovaného období. Mnozí z nich se objevuje ve zcela novém světle - např. barokní dějepisec B. Balbín, hrabě F. A. Špork, vynálezce bleskozvodu Prokop Diviš, či profesor krásnych náuk a morálky na pražské univerzitě Karel Jindřich Seibt a utopický filozof Bernard Bolzano. Pro Haubeltovu práci je charakteristické rovněž to, že neulpívá pouze na literárních, historických či jazykových aspektech osvícenství, ale že mnohem více, než je obvyklé, akcentuje přírodní vědy v histori i praxi. Ač se tato kniha sčástí vymyká ze standardu předchozích děl a její nároky na čtenářskou spolupráci jsou poněkud vyssí, bude jiste cenena pro své novátorství a originalitu.
Keywords: osvietenstvo -- Čechy -- dejiny -- 17./18. stor; Osobnosti české -- osvietenstvo -- Čechy -- 18. storočie