Oheň v diaľke - Zsoldos, Péter (Košice Východoslovenské vydavateľstvo, 1989)
Sci-fi román v historickom štýle. Hlavným hrdinom je pozemšťan Gregor, geológ, člen medzihviezdnej expedície, je vzhľadom na svoj zdravotný stav nútený zostať na planéte Gama. Tu sa stáva vládcom v mestskom štáte Avana. Obyvatelia tohto štátu sú na úrovni doby bronzovej a Gregor sa im usiluje odovzdať svoje vedomosti a tak sa stávajú čoraz bohatším a vplyvnejším štátom, čo však vyvoláva závisť susedných miest....
Keywords: vedecko-fantastické romány; sci - fi; maďarská literatúra